Live Muziek

Live muziek en muziekinstrumenten bestaan al zolang als de mensheid. Meer dan 30.000 jaar geleden heeft iemand al een fluit gesneden uit het ivoor van een mammoet. In de jaren 60 heeft Elvis Presley voor een revolutie in de livemuziek gezorgd, hij was de eerste popmuzikant. De popmuziek die hij bracht heeft een nieuwe invulling aan de live muziek gegeven. Tegenwoordig is popmuziek niet meer weg te denken van Radio, Tv, uitgaansgelegenheden en natuurlijk de huiskamer.

Coverbands als live muziek

Coverbands kennen verschillende samenstellingen, aanvankelijk bestonden ze vaak uit drums, basgitaar, twee gitaren en een zanger. Tegenwoordig zijn er veel meer nummers met vrouwenstemmen populair en dus in de hitparade te vinden. Logisch dus eigenlijk dat in de coverband ook de zangeres in de jaren 90 steeds vaker haar intrede deed. In deze soort livemuziek is de standaard bezetting tegenwoordig, drums, basgitaar, toetsen, gitaar en een zangeres (zoals bij GiGA). Bij goede coverbands en bruiloftbands wordt door alle muzikanten gezongen. Bij coverbands is de nummers brengen zoals de artiest het heeft bedoeld de uitdaging.

De toekomst van live muziek?

Coverbands vinden steeds nieuwe en andere invullingen. Was livemuziek de Fanfare aan het begin van de 19de eeuw, nu zie je steeds meer bandzanger, dj’s enz. Nederland heeft een betrekkelijk klein aantal bands voortgebracht in de live muziek die internationaal bekend zijn geworden. Bij Dj’s is dit anders, de Nederlandse Dj’s vullen de top 5 van Dj’s ter wereld. Voor de coverbands als GiGA blijft er voldoende live muziek om na te spelen zowel internationaal als van eigen bodem.

GiGA als livemuziek op je feest?

GiGA is een feestband die als livemuziek haar expertise heeft op het creëren van feest. Door de manier waarop GiGA de muziek live verstrekt is deze af te stellen op elk volume en elke situatie waar livemuziek gewenst is. Dit is te danken aan de electronische drums waardoor de band alleen het volume van de zang heeft als de versterkers van de zaal uit staan. Door een eigen podiumset kan GiGA in 15 minuten speelklaar zijn als the front of house al staat.